Veritkalna bašta se već dve godine nalazi na uglu ulica dr Svetislava Kasapinovića i Cankareve ulice, od subote je dobila potpuno novi izgled.

Za to su se, uz nesebičnu pomoć prisutne lokalne zajednice, pobrinuli naši članovi i prijatelji, pažljivim odabirom biljnih vrsta pristupili su njenom ozelenjavanju i uređenju.

Ova akcija pod nazivom “Ne budi na Eko-distanci!” ne bi uspela bez pomoći i podrške Fondacije „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ i rasadnika “Rasadnik cveća” iz Sremske Kamenice.

Akcija je osim praktičnog dela imala je za cilj i edukativni karakter, pa su okupljeni uz po koju šoljicu toplog čaja mogli dodatno da se upoznaju sa načinom njenog funkcionisanja, primenom i delovanjem, ali i da saznaju nesto novo o biljnim vrstama koje su tog dana bile zasađene.

Napominjemo da vertikalna bašta sama po sebi poseduje višenamesnki značaj koristan za društvo i okolinu. Njena primena proteže se od estetskog aspekta pri ulepšavanju javnog prostora pa sve do omogućavanja prirodnog staništa za ptice i insekte.

Naravno, ne treba zaboraviti da se njena osnovna namenska funkcija ogleda u prečišćavanju vazduha kiseonikom, pri čemu u može poslužiti i kao prirodni omotač protiv alergena.

Ipak, ono što je po mnogima najvažnije jeste činjenica da građani SHVATE i DOŽIVE vertikalnu baštu kao jedan od važnih primera očuvanja životne sredine u urbanim uslovima stanovanja i da upravo zajedničkim delovanjem svih nas moramo raditi na proširenju i održavanju ove male ali veoma funkcionalne eko oaze! 🌿💚 #zelenisad #novisad2021 #evropskaprestonicakulture2021 #epk2021 #novamesta

Autor - Zeleni Sad