14 октобра, 2020 Vesti Нема коментара

Zeleni Sad je bio učesnik „Tesla EKO FORUMA“ na Goču u periodu od 11-13.9 u organizaciji turustičke agencije Srbija za mlade. Cilj našeg odlaska se ogleda u predstavljanju ideje ili projekta koji je uskladu sa zaštitom životne sredine, širenja svesti o bitnosti vrednovanja planete Zemlje i širenja znanja u prethodno navedenim oblastima. Projekat „Naša vertikalna bašta“ izazvao je zanimanje od strane ostalih učesnika. Pozitivne reakcije i interesovanje za sam koncept funkcionisanja su dokaz da radimo pravu stvar i vetar u leđa za buduće projekte.
Imali smo čast da prisustvujemo predavanjima koja su održana od strane profesora iz Srbije koji rade i deluju širom sveta. Iako njihovo primarno zanimanje nije vezano za ekologiju i zaštitu životne sredine, njihove inovacije i osveštenost su u skladu sa održivim razvojem i trude se da svoje stečeno znanje prenesu i kroz diskusiju nauče nešto novo. Predstavili su nam svoje projekte, koji pored primarnih namena, ne zapostavljaju uticaj na okolinu, odnosno svaki projekat je eco-friendly.
Sam naziv konferencije je dat u čast Nikoli Tesli o čijem smo životu i inovacijama razgovarali. Čovek iz naroda, koji je krenuo od nule, dospeva u istoriju čije se ime pominje s velikim poštovanjem. Svestranost, želja za napretkom i ostavljanje pronalazaka budućim generacijama svrstali su ga u red neponovljivih, čija dela ni danas danas nemaju alternativu. Altruizam i dobročinstvo su bili pokretači njegovog rada, pa nas ne čudi što njegovi izumi nikada nisu bili označeni kao zagađivači, šta više, smatraju se potpuno bezbednim i održivim sa znatnim uštedama prirodnih resursa.

Prelepi ambijent koji opruža Goč je upotpunio druženje i osigurao naš ponovni dolazak. Šumoviti predeli, označene staze i istorijski značaj su „šoljica čaja“ za svakog ko voli netaknutu prirodu.

Autor - Zeleni Sad