novi park u novom sadu
16 јануара, 2022 Vesti Нема коментара

Sa ponosom vas obaveštavamo da je u toku realizacija projekta „Oživimo kvart u Primorskoj ulici“ koji ima za cilj uređenje nove javne površine u Novom Sadu, u gradskom naselju Klisa. Preuređenjem javne površine, Klisa će dobiti svoj prvi park u kome će svakodnevno moći da uživa kako lokalno stanovništvo, tako i svi naši sugrađani.

Projekat finansira kompanija NIS u okviru svog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno 2021“ a vrednost projekta je 13,5 miliona dinara.

Park će se nalaziti između Primorske ulice sa svoje severne strane i Sentandrejskog puta sa svoje istočne strane, a sa južne strane se naslanja na nasip i kanal Dunav – Tisa – Dunav.

Značaj zelenih površina i parkova je prepoznatljiv svakom stanovniku urbane sredine, to su mesta na kojima se građani opuštaju, uživaju i povezuju sa prirodom. Parkovi su esencijalni za unapređenje društvenih osobina građana i njihovo mentalno zdravlje. Pored toga, zelene površine i parkovi imaju i funkciju smanjenja buke u urbanim sredinama i pozitivno utiču na smanjenje disperzije zagađujućih materija.

Grad Novi Sad je jedna od jedinica lokalnih samouprava, koja je prepoznala važnost proširenja i stvaranja novih zelenih površina i parkova, što će i biti jedan od glavnih ciljeva za Grad u narednom periodu.

Projekat realizuje Ekološko udruženje “Zeleni Sad” u partnerstvu sa JKP “Gradsko zelenilo”, a uz zajedničko zalaganje i inicijativu Zelene Stolice Grada Novog Sada i Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Po završetku projekta, u parku će se nalaziti nove posađene vrste biljaka kao što su Mleč – Acer platanoides, Košćela – Celtis australis, Beli jasen – Fraxinus excelsior, Crvenolisna šljiva – Prunus pissardii, Kiseli ruj – Rhus typhina, Sitnolisna lipa – Tilia cordata i Crni bor – Pinus nigra. Pored novih vrsta biljaka, u parku će se nalaziti i dečije igralište, teretana na otvorenom i igralište za basket i fudbal. Planiran završetak radova na uređenju je na proleće.

 

Autor - Zeleni Sad