October 14, 2020 Вести No Comments

Зелени Сад је био учесник „Тесла ЕКО ФОРУМА“ на Гочу у периоду од 11-13.9 у организацији турустичке агенције Србија за младе. Циљ нашег одласка се огледа у представљању идеје или пројекта који је ускладу са заштитом животне средине, ширења свести о битности вредновања планете Земље и ширења знања у претходно наведеним областима. Пројекат „Наша вертикална башта“ изазвао је занимање од стране осталих учесника. Позитивне реакције и интересовање за сам концепт функционисања су доказ да радимо праву ствар и ветар у леђа за будуће пројекте.
Имали смо част да присуствујемо предавањима која су одржана од стране професора из Србије који раде и делују широм света. Иако њихово примарно занимање није везано за екологију и заштиту животне средине, њихове иновације и освештеност су у складу са одрживим развојем и труде се да своје стечено знање пренесу и кроз дискусију науче нешто ново. Представили су нам своје пројекте, који поред примарних намена, не запостављају утицај на околину, односно сваки пројекат је ецо-фриендлy.
Сам назив конференције је дат у част Николи Тесли о чијем смо животу и иновацијама разговарали. Човек из народа, који је кренуо од нуле, доспева у историју чије се име помиње с великим поштовањем. Свестраност, жеља за напретком и остављање проналазака будућим генерацијама сврстали су га у ред непоновљивих, чија дела ни данас данас немају алтернативу. Алтруизам и доброчинство су били покретачи његовог рада, па нас не чуди што његови изуми никада нису били означени као загађивачи, шта више, сматрају се потпуно безбедним и одрживим са знатним уштедама природних ресурса.

Прелепи амбијент који опружа Гоч је употпунио дружење и осигурао наш поновни долазак. Шумовити предели, означене стазе и историјски значај су „шољица чаја“ за сваког ко воли нетакнуту природу.

Written by Zeleni Sad