novi park u novom sadu
January 16, 2022 Вести No Comments

Са поносом вас обавештавамо да је у току реализација пројекта „Оживимо кварт у Приморској улици“ који има за циљ уређење нове јавне површине у Новом Саду, у градском насељу Клиса. Преуређењем јавне површине, Клиса ће добити свој први парк у коме ће свакодневно моћи да ужива како локално становништво, тако и сви наши суграђани.

Пројекат финансира компанија НИС у оквиру свог програма друштвене одговорности „Заједници заједно 2021“ а вредност пројекта је 13,5 милиона динара.

Парк ће се налазити између Приморске улице са своје северне стране и Сентандрејског пута са своје источне стране, а са јужне стране се наслања на насип и канал Дунав – Тиса – Дунав.

Значај зелених површина и паркова је препознатљив сваком становнику урбане средине, то су места на којима се грађани опуштају, уживају и повезују са природом. Паркови су есенцијални за унапређење друштвених особина грађана и њихово ментално здравље. Поред тога, зелене површине и паркови имају и функцију смањења буке у урбаним срединама и позитивно утичу на смањење дисперзије загађујућих материја.

Град Нови Сад је једна од јединица локалних самоуправа, која је препознала важност проширења и стварања нових зелених површина и паркова, што ће и бити један од главних циљева за Град у наредном периоду.

Пројекат реализује Еколошко удружење “Зелени Сад” у партнерству са ЈКП “Градско зеленило”, а уз заједничко залагање и иницијативу Зелене Столице Града Новог Сада и Градске управе за заштиту животне средине.

По завршетку пројекта, у парку ће се налазити нове посађене врсте биљака као што су Млеч – Acer platanoides, Кошћела – Celtis australis, Бели јасен – Fraxinus excelsior, Црвенолисна шљива – Prunus pissardii, Кисели руј – Rhus typhina, Ситнолисна липа – Tilia cordata и Црни бор – Pinus nigra. Поред нових врста биљака, у парку ће се налазити и дечије игралиште, теретана на отвореном и игралиште за баскет и фудбал. Планиран завршетак радова на уређењу је на пролеће.

Written by Zeleni Sad