June 2, 2020 Вести No Comments

Вериткална башта се већ две године налази на углу улица др Светислава Касапиновића и Цанкареве улице, од суботе је добила потпуно нови изглед.

За то су се, уз несебичну помоћ присутне локалне заједнице, побринули наши чланови и пријатељи, пажљивим одабиром биљних врста приступили су њеном озелењавању и уређењу.

Ова акција под називом “Не буди на Еко-дистанци!” не би успела без помоћи и подршке Фондације “Нови Сад 2021-Европска престоница културе” и расадника “Расадник цвећа” из Сремске Каменице.

Акција је осим практичног дела имала је за циљ и едукативни карактер, па су окупљени уз по коју шољицу топлог чаја могли додатно да се упознају са начином њеног функционисања, применом и деловањем, али и да сазнају несто ново о биљним врстама које су тог дана биле засађене.

Напомињемо да вертикална башта сама по себи поседује вишенамеснки значај користан за друштво и околину. Њена примена протеже се од естетског аспекта при улепшавању јавног простора па све до омогућавања природног станишта за птице и инсекте.

Наравно, не треба заборавити да се њена основна наменска функција огледа у пречишћавању ваздуха кисеоником, при чему у може послужити и као природни омотач против алергена.

Ипак, оно што је по многима најважније јесте чињеница да грађани СХВАТЕ и ДОЖИВЕ вертикалну башту као један од важних примера очувања животне средине у урбаним условима становања и да управо заједничким деловањем свих нас морамо радити на проширењу и одржавању ове мале али веома функционалне еко оазе! 🌿💚 #зеленисад #новисад2021 #европскапрестоницакултуре2021 #епк2021 #новаместа

Written by Zeleni Sad