June 3, 2020 Блог No Comments

Партнерство је императив јер животна средина је у нашим рукама.

Крајем 2019. године у нашем Граду одржана је конференција „Партнерство за зелени Нови Сад“ уз подршку Града Новог Сада, представника ОЦД и Мисије ОЕБС-а у Србији.
О чему се радило и због чега је партнерство за зелени Нови Сад важна карика његовог одрживог развоја?

Унапређењем развој политика из области заштите животне средине успоставлјањем механизма „Зелене столице“, кроз формирање радне групе чији ће представници ОЦД учествовати у раду „Зелене столице“, успоставиће се континуирана сарадња између органа власти Града Новог Сада и ОЦД, са вишим циљем креирања локалних политика усмерених ка одрживом развоју кроз економски напредак, водећи рачуна о здравом животном окружењу.

Конференцију је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је подвукао да је новосадска Скупштина први локални парламент који уводи институцију „Зелене столице“, која диже свест о заштити животне средине са свим изазовима који су пред нама.

У претходних седам година, према подацима ЈКП „Градског зеленила“, засађено је више од 23 хилјаде стабала, а уклоњено мање од три хилјаде. Градоначелник је такође покренуо акцију садње још 10 хилјада нових стабала.

Међутим, намеће питање, да ли је довољно да засадимо, шта је са одржавањем? Ту се крије спрега између онога што је потреба заштите животне средине и онога што Зелена столица жели да спроводи. Одговор на постављено питање ће механизам “Зелена столица” давати у континуитету од самог почетка функционисања. Увођењем „Зелене столице“ Град Нови Сад чини искорак у цилју реализације мера које су усвојене у „Декларацији о заштити животне средине у АП Војводини средином 2019. године.

Чланица Градског већа Мира Раденовић истакла је да континуирано унапређење сарадње цивилног сектора и доносиоца одлука, кроз повећано учешће јавности у доношењу одлука, представлјаја најболји начин да се савладају многобројни изазови приликом креирања јавних политика у области заштите животне средине. Како она види партнерство је пример како можемо да гледамо на животну средину. Према њеном схватању, бити партнер пре свега значи имати поверење. Ако имамо поверења у свог партнера тада постајемо тим, а тим који је саграђен на снажним темелјима може да помери границе.

Да ли ће “Зелена столица” померити границе? Ми, као једни од иницијатора “Зелене столице”, чврсто верујемо, уз помоћ суграђана нашег града, да хоће!

Имали смо прилику да на конференцији чујемо шефа Оделјења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Џон Клејтон који је истакао је да подржава спремност Градске управе Новог Сада у овој иницијативи. На велико одушевљење присутних, истакао је да је Нови Сад већ зелени град. Он верује да сви делимо одговорност према заштити животне средине, да брига о животној средини и заштитне мере треба да повежу различите генерације, као и све делове друштва. Да мере треба да поболјшају економију, а у исто време да подигну квалитет живота, јер се он не мери само у новцу. Рекао је да питање здравог и одрживог животног окружења треба да се налази високо на листи приоритета политика и да је управо „Зелена столица“ корак ближе према отварању могућности да се више различитих гласова чује поводом ове теме.

Шта ви мислите, да ли је Нови Сад спреман да уједини те различите гласове и да се заједничким снагама, уз партнерство на нивоима који до сада можда нису ни постојали, уз знање и стручне представнике, избори за своју здравију и чистију животну средину?

Written by Zeleni Sad